Sisällöntuotantotyökalun käyttöohje

Jos olet saanut sisällöntuottajan oikeudet Skholeen, voit luoda ja muokata organisaatiollesi omia kursseja ja lisätä niihin luentoja.

J
Written by Jonni Laaksontammi
Updated over a week ago

Sisällöntuottajan oikeudet saat organisaatiosi pääkäyttäjältä. Organisaatiosi pääkäyttäjän tulee pyytää sisällöntuottajan oikeudet suoraan meiltä.

Kurssin luominen

• Kirjaudu Skholeen tunnuksella, jolla on Sisällöntuottajan oikeudet

• Klikkaa pääsivulla https://app.skhole.fi/fi-FI vasemmassa alareunassa leijuvaa + -ikonia.

• Täytä perustiedot

• Nimi

• Polku eli URL-osoite: Tämä muodostetaan automaattisesti, mutta sen voi halutessaan määrittää myös itse. Polusta tulee kurssin URL-osoite.

• Kuvaus: Kurssisivulla näkyvä kuvaus, joka kertoo kurssin sisällöstä. Kannattaa pitää kohtuullisen lyhyenä ja ytimekkäänä.

• Todistuksella näkyvä teksti: Vapaaehtoinen kurssitodistuksella näkyvä teksti (max. 800 merkkiä). Suosittelemme erityisesti, jos kurssiin ei liity erillistä koetta. Voit kirjoittaa esimerkiksi kurssilla läpikäydyt asiat otsikkotasolla tai todistuksen mahdollisen voimassaoloajan (esim. kolme vuotta suorituspäivästä).

Näkyvyys:

• Yksityinen = Näkyy vain sinulle, omille tunnuksillesi

• Yksityinen organisaatiolle = Näkyy koko organisaatiollesi

• Kuva: Kurssikuva, joka näkyy kurssilistauksessa ja kurssin taustakuvana. Parhaiten tässä toimii hieman vaakamuotoinen ja korkealaatuinen valokuva. Läpinäkyvät ja postimerkin kokoiset kuvat eivät ole kaunista katsottavaa.

Arvioitu opiskeluaika:

• Piilota: Älä näytä arvioitua opiskeluaikaa kurssin kohdalla

• Automaattisesti: Näytä suositeltu opiskeluaika, joka on sisällön kesto x 4. Suositeltu opiskeluaika on Skholella määritetty yhdessä ammattikorkeakoulujen kanssa vastaamaan uuden asian opettelua siten että opiskelija saa hyvät tiedot aiheesta. Esim. jos luennon mediat ovat yhteensä 30 min on automaattisesti suositeltu opiskeluaika 2 h (30 min x 4).

• Määritä: Määritä suositeltu opiskeluaika manuaalisesti

Suositeltu

• Nosta kurssi organisaatiollesi “Suositelluksi” kurssiksi. Kurssilistauksessa kurssi nousee ensimmäisten joukkoon ja sen päällä on merkintä “Suositeltu”

Myönnä todistus

• Jos et halua, että kurssin suorittamisesta saa todistuksen, poista valinta kohdasta "Myönnä todistus".

Pakotettu eteneminen

• Kun pakotettu eteneminen on päällä, kurssia opiskeleva pystyy edetä kurssilla vain ennaltamääritellyssä järjestyksessä. Luennoilla voi palata taaksepäin, mutta eteenpäin ei pysty hyppiä.

Sisältö

Sisältöä lisätessä ja muokatessa on hyvä huomioida, että kurssihierarkiaan tehtävät muutokset tallentuvat vasta, kun olet tallentanut kurssin tallenna-ikonista sivun vasemmasta alakulmasta.

Aloita klikkaamalla “Uusi osio” luodaksesi uuden osion sisältöhierarkiaan. Jos et halua jakaa sisältöä osioihin, voit luoda vain yhden osion ja jättää sen otsikon tyhjäksi jolloin otsikkoa ei näy. Suositeltavaa on kuitenkin varsinkin pidempien kurssien osalta jakaa sisältö osioihin.

Esimerkki osioihin jakamisesta:

Osion otsikko 1: Johdanto

• Johdanto luento 1

• Johdanto luento 2

Osion otsikko 2: Sisällöt

• Varsinainen sisältö 1

• Varsinainen sisältö 2

Osion otsikko 3: Itseopiskelutestit

• Itseopiskelutesti 1

• Itseopiskelutesti 2

• Muokkaa osion otsikkoa kynä-ikonista tai klikkaamalla “muokkaa kappaleen otsikkoa”. Voit poistaa osion roskakori-ikonista.

• Lisää sisältöä osioon klikkaamalla osion kohdalta “Lisää luento” tai “Lisää koemoduuli”. Eteesi avautuu ikkuna, josta voit valita kurssirakenteeseen sisältöjä. Ikkunan voi sulkea halutessaan tallentamatta oikeassa yläkulmassa olevasta X-ikonista.

• Voit katsella luentoa klikkaamalla sen kohdalta silmä-ikonia tai muokata sitä kynä-ikonista, jos sinulle on siihen oikeus. Voit muokata kaikkia itse lisäämiäsi luentoja. Roskakori-ikonista voi poistaa sisällön, jolle ei enää ole käyttöä. Käytäthän harkintaa sisältöjä poistaessa, koska poistettuja sisältöjä ei voi jälkikäteen palauttaa.

• Lisää luento / Lisää koemoduuli -ikkunassa valitse näkymästä luento tai useita kerralla. Luento on valittu kun sen rivin tausta muuttuu harmaaksi. Hyväksy valinnat klikkaamalla ikkunan oikeassa alareunassa olevaa hyväksy-ikonia.

• Lisää luento / Lisää koemoduuli -ikkunassa voit suodattaa (etsiä) luentoja niiden nimen, kurssin ja luokitteluiden perusteella.

• Klikkaa “Lisää uusi” luodaksesi uuden luennon tai koemoduulin ja valitaksesi sen kurssirakenteeseen.

• Voit järjestää osiot, luennot ja kokeet haluamaasi järjestykseen raahaamalla ne rakenteessa oikeisiin kohtiin.

• Tallenna uusi tai muokattu kurssi lopuksi tallenna-ikonista sivun vasemmasta alakulmasta.

Luennon lisääminen

Pääset lisäämään luentoja kurssirakenteen kautta. Lue kurssirakenteen muokkauksesta edellisestä kohdasta.

• Täytä luennon perustiedot

• Nimi

• Polku eli URL-osoite: Tämä muodostetaan automaattisesti, mutta voi halutessaan myös määrittää myös itse. Polusta tulee luennon URL-osoite.

Siirrä mediatiedosto:

Valitse video- tai äänitiedosto koneeltasi. Tiedosto siirtyy Skholen palveluun ja Skhole automaattisesti pakkaa sen sopivaan muotoon.

Kun mediatiedosto on valittu, se alkaa siirtyä palvelun. Jos tiedosto on isokokoinen, voi sen latauksessa kestää pidempäänkin.

• Mediatiedostot: Kun tiedoston siirtyminen on valmis, alkaa pakkausvaihe. Pakkausvaiheessa ei tarvitse jäädä odottelemaan vaan se valmistuu omalla ajallaan.

• Sisältö: Luennon tekstimuoto. Kentän ylälaidasta löydät muotoiluasetukset. Kun liität tähän tekstiä esim. Wordista, on suositeltavaa liittää teksti muotoilemattomana ja muotoilla se sitten tässä kentässä uudestaan. Esim. Google Chromessa Ctrl-Shift-V. Muotoilupainikkeissa on myös toiminnallisuus “Lisää kuva”, josta voit lisätä tekstin sekaan kuvan. Voit siirtää kuvan raahaamalla haluamaasi kohtaan.
    Tekstimuodon sijaan on mahdollista upottaa sisällöksi myös PDF tiedostoja tai yhdistelmä tekstiä ja PDFiä. Katso PDF-upotusohje alhaalta kohdasta "Näytä liitteet".

• Lähteet: Sisällön lähteet. Tämä tulee näkyviin luennon tekstin jälkeen. Samanlaista muotoiltua tekstiä kuin Sisältökentässä.

• Valitse kirjoittajat: Valitse luennon kirjoittajat, jotka näkyvät koostetusti kurssin etusivulla. Jos kirjoittajaa ei löydy listasta, voit lisätä sen kynä-ikonin kautta.

• Valitse luokittelut: Valitse luokittelut, joilla luento löytyy (Selaa luokittain -suodatin). Jos haluamaasi luokittelua ei löydy, voit lisätä sen kynä-ikonin kautta.

• Näytä liitteet: Voit lisätä luentoon liitetiedostoja esim. PDF- tai Excel-tiedosto, tästä kohdasta. Mikäli haluat upottaa PDF:n näkymään suoraan luennossa, voit valita sen upotettavaksi PDFn kohdalta oikealta ("Upota luennon tekstiin"). Tällöin luennossa näkyy ensin sen tekstisisältö (jos se ei tyhjä), jonka alla upotettu PDF.

Tallenna uusi tai muokattu luento lopuksi tallenna-ikonista oikeasta alakulmasta.